Magvas Bt. - Vetőmag forgalmazás

Takarmány repce

Termesztési irány: Zöldtakarmánynak és zöldtrágyának is kiváló. Kitűnő szervesanyag pótló.

Biológiai jellemzők: A talajjal szemben nem igényes, de a legtöbb zöldhozamot a jó kultúrállapotú, középkötött talajokon adja, mérsékelten mészigényes, 6 pH-ig még jól díszlik. Éghajlatigényének a hazai viszonyok általában kedvezőek, de nagy zöldtömeget a Dunántúlon és Észak-Magyarországon ad. Hosszúnappalos, ezért az augusztusi vetés nagyobb zöldtömeget ad.

Helye a vetésforgóban: Legjobb előveteménye (főleg másodvetésben) a korán lekerülő kalászos (esetleg őszi takarmánykeverék), utána tavaszit célszerű vetni.

Talajelőkészítés, vetés: A vetéshez, mint minden aprómag, tömörített 10 cm-es aprómorzsás magágyat igényel. Fővetésben március 10-április 15., másodvetésben június 1-szeptember 1. között javasolt vetni (augusztus 15. után általában áttelelésre vethető). A későbbi vetés kisebb hiba, mint a rosszabb talajba történő. Sortávolság 12 cm, vetésmélység 1-2 cm (laza talajon 3 cm), vetendő csíraszám 2,2 millió/ha (ezermagtömeg 4-6 g), vetőmagszükséglet 10-16 kg/ha. Vetés előtt és után hengerezni célszerű.

Tápanyag-igény: Másodvetésben a zöldtömeg növelése érdekében célszerű 60-80 kg/ha N műtrágyát kijuttatni, ami növeli a fehérjetartalmat és késlelteti a virágzás kezdetét. 1 t termés tápanyagigénye 2,5 kg nitrogén-, 1,2 kg foszfor- és 3,5 kg kálium-hatóanyag hektáronként.

Károsítók, ápolás:
Betegségei: fodros mozaikosodás, baktériumos feketeerűség, fehérpenészes tőszáradás.
Kártevői: repcebolha, repcedarázs, bagolylepke lárva, levéltetvek, maghozóban: repcefénybogár, repcebecő-ormányos. Másodvetésben a kemikália használat csak végszükség esetén lehet indokolt.

Betakarítás: Zöldhozama 30-50 t/ha, ami a vetés után 60-70 nappal etethető. Zöldetetésre, legeltetve, silózva, zöldtrágyaként hasznosítható, áttelelő fajtái (pl. Emerald) tavasszal egyszer kaszálhatók. Etethető a virágzás kezdetéig, alászántani is ebben a fejlettségben kell.